M-am gandit de mai multe ori la chestia asta, dar mi-am reamintit acum intrand pe Reddit si citind discutiile despre Humble Bundle-ul cu Might and Magic. Facuse unul un mic overview al jocurilor din bundle, iar comentariile care au urmat m-au luat prin surprindere. Unul ii multumea pentru overview, pentru ca el nu auzise niciodata de Heroes of Might and Magic. Altul era nemultumit ca asta e primul bundle de la Ubisoft si ca in loc sa dea si ei ca oamenii un Ass Creed sau un Far Cry, baga TBS-uri de care n-a auzit nici pulea.
Pe la alte topicuri de genul asta, vezi postari similare: oameni care se poarta de parca Fallout: New Vegas ar fi primul joc din serie si n-au mai fost inca doua jocuri super smekere in anii 90; altii pentru care seria TES inseamna doar Skyrim, pentru ca nu au jucat Morrowind sau Oblivion (nici nu mai zic de jocurile anterioare); postari cu aer mistic vorbind despre GTA 2, Max Payne 1+2 sau Manhunt ca despre niste artefacte vechi folosite de strabunii nostri. Exemplele pot continua.
Eu recunosc ca nu mai inteleg astfel de postari. Cum e posibil sa te denumesti gamer si sa nu fi auzit de Heroes of Might and Magic? Cat de vechi sunt jocurile alea de au iesit atat de mult din mentalul colectiv incat acum unii isi mai aduc aminte de ele doar vag, prin negura timpului si a memoriei? Credeam ca jocurile enumerate mai sus sunt titluri gigantice, enorme, care au influentat la greu industria si jocurile de azi. Si totusi e multa lume care baga in seama numai cea mai recenta si hollywoodiana iteratie a seriei, restul jocurilor din serie parand a fi niste mistere faraonice, de neatins.
Poate doar mi se pare mie, dar vad suficiente comentarii de genul celor de mai sus incat sa ma ingrijorez si sa ma intreb cum este posibil sa nu investighezi nici macar sumar istoria unui joc ce pretinzi ca-ti place si in care ai bagat sute de ore. Mi se pare incredibil sa nu fi auzit de HoMM si sa ai nevoie de explicatii legate de Max Payne, in conditiile in care esti conectat la pulsul comunitatii de gaming.
E clar ca sun ca un mosneag artagos, dar pe bune, care-i faza cu the kids these days™ ? Numai eu ma simt usor revoltat ca nu mai exista alt joc TES in afara de Skyrim? Inteleg pana la un punct ca sunt totusi jocuri vechi si ca nu poti tine pasul si cu noile aparitii si in acelasi timp sa te afunzi si in istorie, dar plm...Unii au sute de ore bagate in Fallout: New Vegas. Chiar nu se puteau gasi cateva ore si pentru Fallout 2?
Repet, recunosc ca sunt un bunic suparat, dar totusi simt ca nici dezamagirea mea legata de copiii de azi nu e total nefondata. LEVEL, wat u think?