Sigh! ... Mai explic o data macar ca sa schimbam gustul/spectrul vizual de Fedaykin din gura/retina.ola small dickie » Sun Jun 07, 2015 9:22 pm wrote:sa faci pe turbatul sau ca maimuta e specialitatea ta. vezi postarea ta de la meciul de box. daca tot iti place subiectul nu ne mai explici inca o data cum unor popoare li se potriveste ca o manusa sistemul totalitar? cat tupeu ai in ignoranta ta sa readuci in discutie subiecte cu care de obicei te faci de ras si de rusineMcWilliams » Sun Jun 07, 2015 6:23 pm wrote:Eu nu pricep o chestie (legata de ce discutam aici, nu la modul general - acolo nu pricep mai multe): cineva a ridicat in slavi comunismul (si pe cel chinez, nu in ultimul rand), iar ola nu a postat asta la "tampenii"? Sau nu a turbat ca ciudata maimuta la gratii?
Well, geeee! I believe in miracles since Fedaykin came along.
N-am zis ca unor popoare li se potriveste ca o manusa sistemul totalitar. Ce am zis, in schimb, este ca unele popoare - din varii motive ce pot fi enuntate si discutate in detaliu, daca n-as sti ca mult text iti face rau la ficat - nu au ajuns inca la stadiul de a-si dori cu adevarat altceva decat ceea ce au in prezent. Schimbarea in cultura, in traiul, in filozofia de viata a unui popor se face in timp. Iar ca acea schimbare sa fie durabila si viabila, ar fi de mare ajutor ca schimbarea sa vina din interior. Tradus in termeni mai simpli: cei care au parte de regimuri totalitare trebuie sa isi doreasca ei sa aiba altfel de regimuri, apoi sa faca ceva in aceasta privinta. Faptul ca US/UN/EU/NATO/UNICEF/Antena 3/Ola Small Dickie decide ca tie, popor X, ti-ar sta mai bine in democratie nu se constituie drept constientizare proprie.
Daca US vine peste "the big bad dictator", il da afara in suturi si "instaureaza" democratia, este egal cu zero atat timp cat respectivul popor (per ansamblu, nu luat ca individualitati) nu stie ce este democratia si cum se foloseste. Case & point: tarile din Africa neagra, unde notiunea de democratie impusa de altii se traduce prin faptul ca dictatorul unui stat (acum cu titulatura de "presedinte/prim ministru") sustine alegeri "libere" la fiecare X ani, pe care le castiga automat din lipsa de oponenti/la scor fluviu.
Daca vrei sa faci o chestie buna pentru cineva, daca nu vrei sa-l vezi ca se chinuie cu zecile si sutele de ani (cum a fost cazul tarilor care au descoperit/adoptat democratia in timp - gen Regatul Unit, Franta, Statele Unite, Olanda, Suedia etc.), atunci faci un pustiu de bine si te tii de capul celui popor ani buni. Sa-l inveti sa inteleaga ce daruri bune i-ai adus si cum sa le foloseasca in mod eficient. Asa cum acum ne pare bine ca alde FMI/US/EU/NATO ne obliga sa facem anumite imbunatatiri/modificari la nivel macro pentru Statul roman, lucruri care altfel nu s-ar fi petrecut din propria initiativa a celor care conduc Statul roman, putem la fel de bine sa ne para rau ca n-au fost in stare sa ne OBLIGE la asta inca din 1990. Ci ne-au lasat vreo 15-20-25 de ani sa ne jucam "de-a democratia", cu efectele secundare pe care le resimtim in prezent.
Si aici mai am o mica nelamurire filozofica. Democratia se presupune ca este puterea (poporului) de a alege sa faca ceea ce doreste. In cadru legal, bineinteles, dar deschis spre mai multe optiuni. Cand cineva vine si iti impune conceptul de "democratie", pe motiv ca este mai bun decat ce ai tu acum (ceea ce este adevarat in 99,99% din cazuri), cum mai este asta optiunea ta de a alege ce-ti doresti? Daca iti doreai cu adevarat asta (chit ca nu stiai ca se numeste "democratie", chit ca nu stiai ca este structurata intr-un fel sau ca are urmatoarele principii), mai era nevoie sa vina cineva din exterior sa-ti spuna ca asta iti doreai?