Ce pierdeti voi din vedere este ca marketing-ul face parte din costurile jocului. Chiar daca, pentru un joc, se scriu mereu X randuri de cod (ca sunt 10, ca sunt 10 mii, ca sunt 10 milioane, sunt acelasi ca la precedentul joc de acum Nshpe ani, deci de ce sa platim mai mult, nu?), jocul respectiv o sa coste mai mult. De ce? Pentru ca are alte costuri, indirecte, care poate ca nu tin direct de dezvoltarea jocului, dar tin de bugetul alocat jocului. Si cand corporatia X pune o echipa de contabili sa adune si sa scada, se ajunge la situatia de a spune "avem nevoie de mai mult de 60 euro/dolari per unitate vanduta, altfel nu atingem nivelul asteptat de profit". Bugetul unui produs/serviciu contine si marketing-ul - credeam ca este evident si subinteles.
@TG: Eu nu am zis ca plang de mila producatorilor de jocuri, care merg in pierdere - asta este doar concluzia ta, ca eu n-am zis asa ceva. Insa daca producerea unui joc (de succes) asigura 10-15-20% profit per unitate vanduta acum cativa ani, niciun board de corporatie care se respecta nu o sa inceapa brusc sa accepte ceva sub 10%.
Iar comparatia cu filmele este buna macar dintr-un motiv. Pe care nu l-am numit pentru ca aveam pretentia ca discut cu oameni, nu cu maimute: este fapt acceptat ca, pentru lansarea unui "blockbuster" hollywoodian, bugetul unui film este impartit cam 50%-50% intre costuri de productie (adica salarii la actori, construire decor, editare sunet, asamblare film etc.) si costuri de marketing (orice, de la mufa actorului principal pe autobuze la ads pe internet, de la afise prin mall-uri la platit indivizi sinistri care fac hype prin mass-media). 50-50. Mi se pare un raport mizerabil de prost, in defavoarea celor care efectiv fac filmul. Insa asta avem. Iar filmul ala trebuie sa acopere SI acele costuri de marketing pentru a produce profit.
Inapoi la jocuri video, pe langa a acoperi indivizii care fac/scriu cod, un joc video trebuie sa acopere si pe aia care sparg banii pe reclame. La fel ca la filme. Iar reclamele incep sa fie cam ca la filme. Sau cineva a uitat ca, pentru Ass Creed sau alte "francize" se apeleaza la tot arsenalul, inclusiv bannere pe cladiri?
Si asta este doar marketing. Pentru ca, daca
oameni ca TG ar analiza in mod serios problema, ar realiza ca sunt mereu rahaturi care se adauga la un joc - poate din motive de marketing, cel mai adesea - care costa mult. Gen... nu stiu, audio pentru tot textul dintr-un joc, expresii faciale reale pentru personajul principal, portare si adaptare a unui joc la o miriada de sisteme pe care sa fie jucat.
Alta chestie, si cu asta termin postul (din mila pentru voi, evident

): Steam has been around for somewhat 13 years. The internet, world wide, has been around for longer. Eu cred ca orice individ (from first and second world countries) care vrea sa cumpere jocuri a auzit de Steam (sau GMG, GoG, G2A etc.) sau de Origin sau de PlayStation Store etc. Imi vine greu sa cred ca o sa mai fie o crestere spectaculoasa in numarul de gamers prea curand, pe motiv ca exista deja, dar sunt izolati de restul lumii. Iar cum costurile cresc (in mod covarsitor, la marketing & such, tocmai pentru a asigura mai multe vanzari), ma astept ca si pretul sa creasca - fie ca este direct (si ca ajungem la 70 euro/dolari per unitate standard), fie ca este indirect (si ajungem la paid day1 DLC, season pass, bani pentru a avea acces din beta sau cu cateva ore/zile inainte de lansarea oficiala, starter packs de 50-60 euro vs complete packs de 100 de euro etc.). Fiecare varianta ii afecteaza pe unii mai mult decat pe altii, insa daca esti mai putin afectat nu inseamna ca aceasta crestere nu se intampla deja.