Discuţii politice, ca la cafenea

Locul in care ne intalnim si discutam de dimineata pana seara
Doc
Hammer Haunt

Re: Discuţii politice, ca la cafenea

Post by Doc »

1. Pare ca puterea se va intoarce de la Guvern/Presedinte inapoi spre Parlament. In democratie, asta e bine si normal.
2. Programul de guvernare nu mi se pare deplasat. Poti sa fii isteric si sa zici aberand "Mariri de trei ori", sau poti sa fii lucid, sa-ti dai seama ca 40% in patru ani e ok, si sa speri ca vor aplica programul.
3. Programul e realizabil. Ca economist n-am vazut aberatii pe acolo. Banii lasati liberi in economie genereaza alti bani, deci si alte venituri bugetare. Daca le vor mai trebui venituri spulimentare, nu va fi nevoie decat sa stranga putin surubul pe ANAF si sa-i puna la treaba, sa incaseze taxele mai bine. Prea multi tepari sunt lasati liberi.
4. Suntem pielea p...i in Europa la salarii, pensii samd. E normal sa se puna accentul odata si odata pe marirea lor. Altfel in 20 de ani nu va mai fi picior de om activ pe aici.
5. Fondurile europene vor fi un alt pariu. Daca accesul va fi facil, vor fi un game-changer. Cum am spus, pana acum accesul a fost tarat de pile, spagi, comisioane, intarzieri la rambursari, autoritati de management sinistre, pline de incompetenti, decizii arbitrare samd.

Deci deocamdata sunt dispus sa astept sa vad ce vor face. Si cum Dragnea a pus ochii pe Cotroceni, chiar cred ca vor face treaba :D

LE. Nastase a marit salariul minim cu 310%, Tariceanu cu 174%, pana si Boc l-a marit cu 40%. Asa ca daca Dragnea prevede 40% in programul de guvernare, de ce dracu guitam pe forum ca Dragnea minte?
.chester
Dremora Lord

Post by .chester »

Lal. Tu nu te mai saturi sa latri la luna pe aici?
I'm livin' in a love shadow
Doc
Hammer Haunt

Post by Doc »

Nope, pana nu va transform pe toti in pesedisti.
marvas
vrășmaș mârșav

Post by marvas »

prea mult PS si prea putin D
DarthZombie
Dremora Lord

Post by DarthZombie »

We don't want the D hăhăhăhăhă
McWilliams
Self-righteous bastard

Post by McWilliams »

Am eu o problema, in calitatea mea de eco... de detinator de diploma de absolvent in studii economice: "o sa gasim bani" nu este o strategie economica viabila.

De fapt, orice strategie, de orice natura, care se formuleaza cu viitorul popular "o sa", mi se pare absolut pueril. Pana si plozii de pana in 10 ani se prind ca "o sa imi fac temele, mami, dar putin mai incolo" are o limita. Nu discut cat de necesare sunt sau nu sunt actiunile pe care doreste sa le puna in aplicare guvernul lui Dragnea; este o discutie mai mult filozofica decat financiara. In schimb, vreau sa discut cum anume - cu subiect si cu predicat, eventual cu foarte multe complemente si atribute - va dezvalui guvernul lui Dragnea mina de aur pe care toti ceilalti (inclusiv PSD-ul in alte dati) au ignorat-o cu spume cand venea vorba de sporit valoarea bugetului neamului romanesc.

Taiatul de taxe/impozite/accize/TVA are un impact imediat. Mai exact, impactul unor venituri mai mici, acum. Majorarea pensiilor/salariile/subventiilor/altor plati are un impact imediat. Mai exact, impactul unor cheltuieli mai mari, acum. Balansarea unor plusuri si a unor minusuri imediate cu "vom gasi noi surse de finantare" este nerealista. Pentru ca guvernul lui Dragnea nu a zis ceva specific care va contrabalansa tot noianul de cheltuieli. Si nu sunt putine: pe langa salarii si pensii mai mari, pe langa eliminarea unor taxe, mai vrea si autostrazi, mai vrea si spitale, mai vrea si formarea de locuri noi de munca, mai vrea si privatizari de succes, mai vrea si o gramada de lucruri. Care se balanseaza in ce anume? In cresterea productivitatii angajatului? In renuntatul la venitul minim garantat (notiune care intra cu usurinta in top 3 chestii cu care poti sa ma bagi in mormant, la cati nervi imi face) pentru a intra in campul muncii? In recunoasterea nemerniciei proprii si trecerea la o activitate economica 100% legala? In refuzarea spagii si a partii sefului? Sunt curios sa aflu. Si o sa mor curios.

Toate pot fi infaptuite. Asa cum, la nivel de individ, nimeni nu te opreste sa fii rupt in cur, dar sa iti iei Mertzan si sa traiesti restul vietii cu paine si sare, asa si la nivel de tara nu te opreste nimeni sa fii rupt in cur, dar sa arunci cu bani in stanga si-n dreapta si sa traiesti restul vietii in si pe datorie. La naiba, cica sunt organizatii care cu asta se ocupa - datul banilor cu imprumut. Genialele acorduri "stand-by".

Si Trump promite ca va sparge pusculita Unchiului Sam. Si ca va construi autostrazi, aeroporturi, poduri, ziduri, locuri de munca etc. Si toti oamenii din lume, de la al cu tzatza-n gura pan' la al cu barba sura, si-au schimbat banii in USD si "i-au pus la dispozitia US", ca bond buyers, la dobanzi ridicole (ridicol de mici). Si nu o fac pentru ca Trump, o fac pentru ca "Amurica, FUCK YEAH!". Cine naiba crezi ca o sa ne gireze pe noi, Romania si/sau Dragnea? O sa ne lase sa ne rupem gatul (UE, FMI, BM etc.), apoi o sa ne viziteze ca sa ne propuna o mica strangere de curea. We've been through this. And not just "the one time".
Candva, pe aici, trecea un brutalistu...
O vorba de duh din Warhammer 40'000
https://www.youtube.com/watch?v=cO3MttgvHUY
Doc
Hammer Haunt

Post by Doc »

Bugetul este cu "o sa" si pe partea de venituri, si pe cheltuieli. Nu sunt certe nici una, nici cealalta, asa cum presupui tu. O parte din masuri duc la scaderi de venituri bugetare, doar daca te uiti la economie superficial. Pensionarii ce vor face cu banii in plus? ii baga in economie, unde daca trec prin 3-4 maini, gata, s-a compensat prin TVA si impozite cresterea pensiilor.
Marirea salariului minim va genera cresteri de venituri bugetare, si nu putine. Si din rostogolitul banilor prin economie, si direct prin viramente mai mari. Si tot asa.

Ai idee cate IIuri si PFAuri si-au ascuns veniturile anul asta, cum au putut, cand statul tehnocrat a zis ca vrea sa ia vreo 45% din profit? Ai idee cum asteapta astia relaxarea din 2018?
marvas
vrășmaș mârșav

Post by marvas »

Pensii? Sa continuam seria de citate. Catalin Drula:
Scenă suprarealistă cu un important deputat al majorității astăzi în Parlament. Întâi susține public că e "o lege necesară" și deplânge pe "bieții pensionari cu pensii foarte mici de câteva sute de lei, nu se poate să nu-i ajutăm, etc". Îi spun că legea pe care o votăm nu schimbă nimic (nu vor primi nici măcar un leu în plus) pentru acești oameni.

Se uită lung la mine... parcă nu-i vine să creadă. Cum așa? Păi uite așa, pensiile mici (până la 1050 de lei) erau deja scutite de impozit pe venit. Zic, această măsură o vor resimți de fapt cei cu pensii de 1500-2000 de lei și peste. Se uită la mine și zice "păi ce-s 2000 de lei, îi spargem eu sau tu la restaurant într-o seară!". Îi spun că eu nu și zice "păi hai mă, nu ești și tu deputat acuma!".

Una peste alta, senzația generală era că habar n-aveau ce votează. De unde discuții serioase de politici publice, de unde compensarea impactului asupra bugetului de stat de 2,2 miliarde de lei, râsete-bancuri, demagogie și hai, că începe vacanța.
Doc
Hammer Haunt

Post by Doc »

Sunt plini de povesti astia de la USR, de parca-s nepotii lui Creanga. Din snoava-n snoava, si din vot tembel in vot tembel vor iesi din scena inainte sa intre.

Adevarul e ca pensiile de la 1050 la 2000 de lei sunt nesimtit de mari. Huoo!
marvas
vrășmaș mârșav

Post by marvas »

si pana la urma ce-s 2000 de lei, ii spargem eu sau tu cand sunt reduceri pe Steam intr-o seara.
Doc
Hammer Haunt

Post by Doc »

Eu nu, ca ma sparge nevasta :D
Waaagh!
Forum Warlord

Post by Waaagh! »

Grija P$Dului pentru popor imi incalzeste sufletul. Sa ascultam un cantecel pentru camara sufletului.

phpBB [video]
NO COVER. ALL MAN.
Doc
Hammer Haunt

Post by Doc »

'mi pare rau, asta e slagar basisto-pedelist.
https://www.youtube.com/watch?v=DoGpB2kFRjc
Waaagh!
Forum Warlord

Post by Waaagh! »

Arta adevarata nu e afiliata politic.
NO COVER. ALL MAN.
McWilliams
Self-righteous bastard

Post by McWilliams »

Teoria "banii se intorc in economie" este slaba. La fel ca si cea cu "infractorii asteapta amnistia fiscala, apoi incep o viata economica noua, legala".

Cand renunti la ceva, pierzi acel ceva pe loc. Si nu ma refer la "am pierdut Nshpe miliarde de euro pe care i-am fi putut incasa, teoretic", ci la "am pierdut doua sute de mii de euro pe care ii incasam, practic". Majorarile de salarii, de ex, se aplica de la o data fixa. Deci sunt cat se poate de certe minusurile la buget. Incasarile ca urmare a derularii intregului proces macroeconomic, bazat pe salariile majorate, se vor simti - DACA se vor simti - muuuuuuult mai tarziu.

Eu te intreb asa, Doc, ca de la om responsabil la om responsabil: cand iti planifici bugetul familiei, cheltuieli vs venituri, mergi pe ideea "am un venit mai mare fata de anul trecut, deci imi permit niste cheltuieli mai mari" sau mergi pe ideea "mi-ar prinde bine niste cheltuieli mai mari, si lasa ca fac eu rost de bani de undeva"? Din nou, nu discut cat de necesare sau cat de utili sunt (sau nu) cheltuielile.

Pentru ca bancile si salile de judecata si birourile de executori judecatoresti sunt pline de oameni cu wishful thinking ca moto in viata. Si vreau sa cred ca bugetul Romaniei nu este reclama de la Bucegi cu "pe ala il fac gradinar, pe ala il fac doctor si scap eu de herghelie". Pentru ca spre deosebire de reclama aia, in realitate expresia de incheiere este "Noi sa fim sanatosi ca belele curg!".
Candva, pe aici, trecea un brutalistu...
O vorba de duh din Warhammer 40'000
https://www.youtube.com/watch?v=cO3MttgvHUY
MC
Dremora Lord

Post by MC »

Atunci hai sa dam salarii de 500 lei.
Cum naiba sa creasca puterea de cumparare sau consumul daca veniturile majoritatii cetatenilor raman la nivelul la care sunt de ani de zile.
Ideea e sa ne redresam pe termen lung nu sa privim pe termen scurt. Da, acum poate ca e un efort pentru buget cresterea de salarii, dar in timp efectele vor fi evidente. Vezi perioada 2005-2008
DarthZombie
Dremora Lord

Post by DarthZombie »

Marirea salariului minim inseamna taxe si amenzi mai ridicate in primul si primul rand, nu e pomana care pare la prima vedere.
sebas
Hammer Haunt

Post by sebas »

Eu chiar nu înțeleg ce e așa greu de priceput. Dacă nu lucrezi în domeniul privat, creșterea economică a României și cifra de inflație intra la rubrica de Știați că. Dacă se face sau nu autostrada către Vest care să atragă investiții străine, tot acolo intră. Singura metodă prin care un bugetar vede în buzunar o creștere economică este pomana asta electorală pe care o tot scuipăm pe aici.

Nu poți să căștigi niște alegeri într-o țară cu un electorat gros în bugetari, pensionari și persoane care lucrează pe salar minim dacă-i ignori sau denigrezi. Că cică-s fraieri și pun botu la cei care le promit mai mulți bani. :lol:
dump CHA
.chester
Dremora Lord

Post by .chester »

Din nou, tu esti singurul care arunca cuvantul "fraieri" pe aici, deci momentan tu savarsesti grosul denigrarii. :lol:
I'm livin' in a love shadow
Ferrrrrrrrrdinand
al IX-lea

Post by Ferrrrrrrrrdinand »

tbh zombie a spus cam acelasi lucru si ola s-a rastit la el dar cred ca ola se folosea de cuvantul needucati bine in situatia asta

needucat != fraier

Oricum nu cred ca exista o explicatie pentru PNL la aceste alegeri. Poate au fost infiltrati de doppelagangers ca aia in BG
Post Reply

Return to “Cafenea”