caleb wrote:Dacă-mi spuneți de jocuri care sunt 'stealth' pentru că există o convenție de joc care te face pur și simplu să pierzi și să reîncarci dacă ești detectat, mie mi se pare cumva pe lîngă subiect.
Spunem ca jocuri stealth sunt jocuri in care ai ca mecanica principala sau ca optiune posibilitatea de a fi nedetectat/impersona. Indiferent de win/lose condition.
caleb wrote:Dacă alea nu te încurajează să faci asta și nu-ți induc nici gărgărei prin stomac, fricuță, nu te țin pe muchia scaunului, înseamnă că ratează să transmită exact sentimentul central conceptului. Practic le lipsește o întreagă dimensiune care alterează hotărîtor comunicarea dintre joc și jucător.
Pai aici intra un vast spectru emotional. Poti avea jocuri stealth cu specific puternic horror (SOMA nah, sau restul chestiilor de la Frictional), unele cu
nuante horror (seria Thief), si altele care nu au elemente horror, cum e seria Splinter Cell de exemplu.
caleb wrote:De-asta, nici vorbă de Hitman sau altele asemenea.
Si de ce nu, asta depinde de jucator. Cineva poate gasi ceva ca SOMA de-a dreptul caricatural cand vede ca esti alergat de un rahatzoi cu maini lol, iar Thief avand tematica steampunk iarasi poate parea neverosimil (daca nu chiar "vulgar", jocul mizand pe tuse destul de groase, ca pana la urma te feresti de cadavre ambulante si reptile imense si carcalaci in colanti rosii prin coridoare intunecate), si nu te poate speria ceva in care nu crezi sau nu te atrage. Dar tensiunea de a te infiltra intr-o baza militara in I.G.I sau intr-un hotel controlat de mafie in Hitman poate fi foarte reala si antrenanta pentru el. Sau cum a glumit Ola, faptul ca esti o hottie in NOLF si te iau baietii la nitel viol daca te prind lol. NOLF, un adevarat cosmar pentru domnisoarele puternice si independente, un SOMA al sexului frumos.
caleb wrote:Hidden and Dangerous nu mai țin minte exact cum e, dar mă tem că tot stratul tactic și perspectiva mobilă distrag de la elementul cheie și acolo.
Stratul tactic
este elementul cheie. Jocul cade in categoria squad tactics, pozitionat undeva intre Commandos si primul Rainbow Six sa zicem. Pe asta e cladit tot jocul, iti dai seama de asta si dintr-un demo.
caleb wrote:Dacă vorbim de FEAR, teroarea și sperieturile nu sunt egale cu frica de a nu fi prins.
Si la final bagam un FPS get-beget in discutie, ca n-am semanat destul nonsens.
caleb wrote:Știți, la Thief, în loc să dau reload ca tot omul normal, odată descoperit, fugeam mîncînd pixelii de pe pămînt. De ce? Eram în personaj. There's no fucking reload cînd ești ACOLO. Reload e în afara jocului, în zona META

“zona META”, lol, adica in realitate. Ca aia e in afara jocului. Dar nu, trebuie sa zicem “meta”, ca e culeanu, ca “retro” in loc de vechi sau oldie. Nu o sa vorbesc despre subiect aici, inteleg foarte bine la ce te referi cand vorbesti de metagame (si la ce te referi tu si la ce inseamna in scena competitiva), ca nu m-am apucat de jucat jocuri video ieri, dar nu e nevoie de termen in cazul de fata. Sa iti si dovedesc:
gideon wrote:Se naște mai degrabă o meta-frică de a nu reuși să joci non-lethal, că, vezi-doamne, se strică achievement-ul. Pe meta-frica de a nu genera prea mult haos nici n-o mai socotesc, fiindcă nu l-am jucat chiar 'curat' și am constatat că trebuie să măcelărești destul de mult ca să ajungi la ditamai haosul
Si nah ceva corectura, ca la scoala lol:
caleb wrote:Se naște mai degrabă o frică de a nu reuși să joci non-lethal, că, vezi-doamne, se strică achievement-ul. Frica de a nu genera prea mult haos nici n-o mai socotesc, fiindcă nu l-am jucat chiar 'curat' și am constatat că trebuie să măcelărești destul de mult ca să ajungi la ditamai haosul
Curat si simplu, fara pretentii. Nu-i nevoie de termeni dificili sa spui lucruri simple. Si inca o chestie – primul Thief chiar are achievement-uri, sunt mascate fara prea mult efort in nivelul de dificultate (nivelul de dif. fiind el insusi un "achievement" in jocuri la modul general). Si in ala te poti chinui sa joci non-lethal si jocul consemneaza asta la finalul misiunii. Mhm. Ca sa vezi. Da’ Thief e “retro”, asa ca e ok.
Motivul pentru care nu iti bati capul pentru achievement in Thief este pentru ca nu te-a interesat. Deci faptul ca Dishonored are achievements nu e o problema, problema e ca tie nu prea iti place Dishonored in fond, nu la fel de mult ca Thief in orice caz din ce spui. Din varii motive, care sunt tu le stii, probabil si pentru ca ai intrat in el cu preconceptii ca tot mapamondul. Nu mai comparati Dishonored cu Thief in plm. Doar din cauza ca esti un darlau care se furiseaza cu un shish sub maneca toata lumea “Thief, Thief, Thief” lol. Daca era tematica Sci-Fi toata lumea spunea in schimb ca e un Deus Ex de cacat. Dishonored este un FPS din vasta categorie “action-adventure” in care poti aborda situatii in mare parte dupa bunul tau plac, poti sa omori cu de-a sila sau nu, faci ce vrei. E mai apropiat de NOLF in sensul asta, culmea (si faptul ca in Dishonored II poti juca cu o tipa parca incarca comparatia cu ceva adevar si la nivel estetic hah). Pentru ca si in NOLF ai spatii destul de mici pe care le poti naviga eliminand inamici silentios sau tragand ca disperatul in tot ce misca (lucru pe care l-a punctat si Juve mai devreme), si ai tot felul de “gadgets” ca abilitati in loc de puteri magice or whatever. NOLF e un “proto-Dishonored” la nivel mecanic.
Dar faza cu reload si imersiunea e corecta, deaia multi joaca Far Cry in stil ironman de exemplu, in care daca mori o iei de la inceput (de la inceputul jocului adica, a la’ roguelike). In Primal exista si optiunea asta de joc, ca tot l-am butonat de curand la un amic. Nu stiu daca exista si in titlurile precedente, in 2 nu era. Si nah, Far Cry 2 este de exemplu un FPS cu sneaking, chit ca e destul de dubios implementat.
Revenind. Caleb ne zice defapt ca un paianjen care nu sperie femei nu e paianjen, chit ca indeplineste toate necesitatile genetice si mecanice si comportamentale pentru a fi clasificat in arahnide. Tarantula, ditamai mizeria, e pufoasa si adorabila si deci nu e panangen, ca doar se fac si jucarii de plus dupa ea, cum sa fie panangen.
Sa clasifici jocuri dupa incarcatura emotionala nu merge, doar dupa chestii clare, mecanice merge.